16. Slavnostní setkání osobností u TGM

14.11.2023

16. Slavnostní setkání osobností u TGM

Prosluněné Lány a Muzeum TGM ve slavnostním hávu přivítaly 16.setkání osobností - Pátečníků, které se konalo 21.10.2023 k připomenutí 105.výročí vzniku Československého státu a k poctě prezidenta T.G.Masaryka.

Příchozí se setkali na místním hřbitově, kde zástupci pořádající Společnosti za pozitivní přístup k životu, Klubu výsadkových veteránů z Písku a České obce legionářské z Kladna, položili květiny na hrob Masarykových. Slavnostní akt završila nejmladší členka Společnosti Jana Klára Čermáková tóny flétny moravské lidové písně. Následně se společnost odebrala do muzea, kde místní muzejníci obětavě připravili sál pro Pátečníky.

Zde předseda Společnosti kladenský sochař Karel Huněk přivítal přítomné a požádal o úvodní slovo rytíře, vedoucího Katedry společenských věd ČVUT Praha, předsedu Spolku Svatobor doc. Dr. Ing. Václava Lišku, který připomněl nejen moudré myšlenky TGM a Karla Čapka, ale také současné aktivity.

Poté Karel Huněk zahájil lánský křest čerstvých knih, které budou uloženy do Klenotnice Řádu, k dílům rytířů M. Zikmunda a J. Hanzelky, J. Všetečky-Pražského chodce, Z. Mahlera, V. Větvičky, K. Pokorného a dalších. Svou knihu, Léčba hypnoterapií, představila mikrobioložka, spisovatelka, malířka, léčitelka, autorka více jak 1500 básní, Alena Klímová. Vzácné dárky do Klenotnice - Regestář listin krále Jiřího z Poděbrad, jindřichohradeckého spisovatele, antikvariátníka Jana Jůny, spolu s autorem představil Karel Huněk a také knihy, která šla tuto sobotu na dračku v kouzelném zákoutí Berounky Oty Pavla, A tak si tady žijem, autora Ing. Petra Čecha, muzejníka, badatele, tvůrce elektroskanzenu ve Šlovicích.

Poslední v pořadí byla uvedena do Klenotnice Řádu kniha, která klenoty, kožešinami, vyznamenáními doslova hýří, výpravně vydaná Heraldická ročenka 2023, editor Anton František Malinovský. V této odborné publikaci, kterou vydala Heraldická společnost v Praze, z.s. má tu čest být představen náš Řád duševních rytířů modré růže a odborníky uznán. Knihy byly křtěny tóny poetické kytary Jany Klárky Čermákové.

Dalším hostem byl nejen čelný představitel Galerie Jožky Úprky v Uherském Hradišti, ale také moravského folklóru a zdravého rozumu, pan Ladislav Bednařík. Do Lán zavítal na otočku z Uherského Brodu, aby uctil památku TGM a podpořil Pátečníky. Při této vzácné příležitosti byl povýšen na rytíře Řádu duševních rytířů modré růže, za účasti rytířů doc. Václava Lišky, sinologa PhDr. Jiřího Šímy, DrSc. a člena KVV z Písku Bořka Herzoga a Karla Huňka. Moravský rytíř přivezl pozvání do nádherné galerie v Uherském Hradišti, také do Hroznové Lhoty, kam jsme darovali a spolu zasadili světovou růži šlechtitele rytíře Josefa Havla.

Setkání gradovalo komponovaným představením umělecké skupiny Česká duše,
Bolest a láska sestry mé
, věnovaný naší paní Boženě Němcové.
Autorka paní PhDr. Marie Neudorflová - průvodní slovo, čtení z dopisů spisovatelky - Eva Novotná, Dana Chvalkovská, zpěv - Jarka Kopecká, Klára Zezulová, klávesy, zpěv - Adam Mikulášek, housle - Jiří Luner.

Tímto bych chtěl poděkovat účinkujícím za vynikající vystoupení, tito cestovali z Hostivic, Kladna, Prahy z Brna na otočku veřejnou dopravou, za opory bílé hůlky, bez nároku na honorář. Také děkujeme za účast zástupcům Spolku Svatobor, města Kladna paní doktorce Draškovičové, České obce legionářské Kladno, včele s předsedkyní Mgr. Evou Armeánovou, Klubu výsadkových veteránů z Písku a všem, kteří přijeli ze Strakonic, Českých Budějovic, Prahy, Písku, Uherského Brodu, Hořovic a širokého okolí. Nemohu zapomenout také na naše blízké, které připravily pátečnické občerstvení, Dr. Rudolfa Nováka za dokumentaci, vedení a pracovníky Muzea TGM za obětavou pomoc a péči, děkuji.
PS. Setkání inspirovalo k iniciativě – Vytvoření památníku legionářů, který na Kladně chybí a s tím spojenou záchranu českých růží ověnčených světovými cenami našeho rytíře Josefa Havla.

 

V Kladně dne 8.11 2023

Za Společnost za pozitivní přístup k životu                           Karel Huněk