Tisková zpráva - 100 a více růží pro naši vlast

13.12.2018

Tisková zpráva - 100 a více růží pro naši vlast

Tisková zpráva – 100 a více českých světových růží pro naši vlast

Dne 24.10.2018 nás přivítaly slavnostně naladěné Poděbrady. Na nádraží byl přistaven a otevřen legiovlak, odtud vlajkoslávou vyšňořenými lázněmi jsme došli na hrad, kde nás přivítala ředitelka KC Ing. Kurková a vážený pan starosta Dr. Ladislav Langr. Na prvním nádvoří, v rosáriu osobností našla důstojné místo růže rytíře Josefa Havla z Hlavňova. Za pozornosti kamer se úvodního slova ujal prof. Václav Liška, předseda spolku Svatobor, připomněl státotvorný a nezastupitelný význam českého krále Jiřího z Poděbrad, který jako první evropský státník pochopil a prosazoval mírovou myšlenku evropského společenství. Kmotry růže se stali Dr. Ladislav Langr, prof. Václav Liška a Karel Huněk. Slavnostní sázení proběhlo za účasti nastoupené jednotky " legionářů" a zahájilo slavnostní pochod městem k 100.výročí vzniku Československa.

Dne 25.10.2018 jsme navštívili zámek-muzeum v Roztokách u Prahy, zde paní ředitelka PhDr.Zita Suchánková vybrala pro růži Nette Ingebo rg důstojné místo parku v průčelí zámku.
Růži jsme zasadili za účasti pracovníků muzea a klientů místního Alzeimer centra. Následovalo srdečné podvečerní setkání.

Dne 27.10.2018 nás růže zavedla do hornického skanzenu Mayrau ve Vinařicích u Kladna. Zde jsme spolu s vedoucím MgA. Tomášem Voldrábem ,na počest horníků, kteří byli zavražděni při lidické genocidě, za 2. světové války a také těm, kteří přišli životy ve službách dolům, zasadili českou světovou růži.

Dne 23.11.2018 na bájném Tetíně, v kolébce české historie a státnosti, se nám dostalo té cti, darovat a sázet českou světovou růži na počest 100. výročí vzniku samostatného Československa u kostela sv. Jana Nepomuckého, na místě opředeném prastarými bájemi.
Zde nás přivítal Mgr. Zdeněk Páleníček, místostarosta Martin Machulka a svým zpěvem a mládím děti z místní školy, které mimo jiné zanotovali místní hymnu "Nad Berounkou pod Tetínem, růže se tam červená". Karel Huněk seznámil početné přítomné s našimi aktivitami a rodokmenem růže, která zde získala nejen uznání, ale i spoustu kmotrů, dětí, které postupně přihodily svůj díl zeminy ke kořínkům vzácné květiny. Tímto děkuji za vzácné přijetí místním občanům, rytířům, dětem, panu Ladislavu Peckovi a v neposlední řadě také RNDr. Václavu Cílkovi za vzácnou a podnětnou radu.

Dne 29.11.2018 Kladno - kavárna Atelier - zde v přeplněném sále proběhl kladenský křest knihySochy a objekty pozitivní energie IV., kterou Karlu Huňkovi vydali Ing. Dr. Jana Čermáková a Bc. Jiří Čermák. Knihu pokřtila tóny svých autorských písní, neutuchajícím entusiasmem a pozitivní energií, zpěvačka Jana Rychterová a do života uvedli akad. malířka Renata Kaiserová, Dr. Jan Paulík, Václav Fikerle a další osobnosti.

Dne 30.11.2018 - Praha Betlémská kaple - nádherná výstava "Hravé vánoce"
Zde v historickém podzemí přivítal naši malou společnost Ing. Blahoslav Lukavec, otec nádherné vánoční výstavy. Osobně nás provedl a seznámil s autorskými expozicemi, hravými betlémy, maxi louskáček na ořechy, kuličkomat, vystavený historický elektrický vláček jezdící mezi betlémy a dalšími nádhernými uměleckými díly. Skromný, osvícený a vzácný průvodce nás doprovodil na nádvoří Betlémské kaple, kde pro nás rozhoupal a rozezněl svůj zvon Mistr Jan, zde na místě odlitý zvonařem Michalem Votrubou a zavěšený ve věži.

Setkání osobností proběhlo dne 10. 11. 2018 v Královicích, vesnici roku 2013 Středočeského kraje. Zde se nám dostalo té cti, darovat a zasadit tentokrát jihočeskou vlčickou lípu, potomka památného stromu, pamětníka letecké bitvy nad Jindřichohradeckem a také inspirovat pana starostu Ing. PhDr. Luďka Šofra, který objednal k 100. výročí 100 lip. Tyto stromky zde brigádně zasadí a vytvoří z Královic království nejen pracovitých lidí, muzeí, ušlechtilých koní, ryb, ale i vůní.