Sázení památné vlčické lípy ke 100. výročí vzniku Československa

26.11.2018

Sázení památné vlčické lípy ke 100. výročí vzniku Československa

Tisková zpráva – Sázení památné vlčické lípy v Královicích k poctě 100. výročí vzniku Československa

Setkání osobností proběhlo dne 10. 11. 2018 v Královicích, vesnici roku 2013 Středočeského kraje. Zde se nám dostalo té cti, darovat a zasadit tentokrát jihočeskou vlčickou lípu, potomka památného stromu, pamětníka letecké bitvy nad Jindřichohradeckem a také inspirovat pana starostu Ing. PhDr. Luďka Šofra, který objednal k 100. výročí 100 lip.

Slavnostního zahájení sázení lípy, kterou věnovala Společnost za pozitivní přístup k životu a Řád duševních rytířů modré růže, se ujal slovutný rytíř RNDr. Václav Větvička, význačný, vyznamenaný popularizátor vědy a člověčiny, autor více jak 30 publikací. K důstojnosti aktu přispěli také skladatel královické hymny Jára Ulrych, RNDr. Jaroslav Obermayer, ředitel AOP a KCR, historik Václav Valerián Kýzl, předseda Společnosti Karel Huněk, starosta Luděk Šofr, Mgr. Stanislav Berkovec. Posledně jmenovaný přítomné provázel vzácným odpolednem, spolu s nositelem ocenění národa, šestým místem v konkurenci 100 nejlepších písní století, Stanislavem Hložkem. Renomovaný zpěvák svými písněmi roztančil přítomné od mladistvých devadesátiletých, až po děti ze zdejší mateřské školky, která zde byla v září otevřena. Také žákyně Jana Klárka Čermáková s úctou a bázní přihodila k lípě pár tónů své kytary, flétny a kláves.

Památný strom jsme věnovali nejen k 100. výročí nedožitých narozenin Československa, a také k nedožitým 87. narozeninám našeho rytíře Jana Petránka.