Napsali o nás

Na počest Karla IV. vysadili růži, císařovnu z Říma

17.05.2016

Na počest Karla IV. vysadili růži, císařovnu z Říma

Křivoklát – Vždy, když vykvete v nové vzpomínkové zahrádce při vstupu do hradu Křivoklátu, připomene sedmisté výročí narození Karla čtvrtého. Vzpomínkovou růži odrůdy Nette Ingeborg českého šlechtitele Josefa Havla v sobotu ve čtrnáct hodin zasadil člen Řádu duševních rytířů modré růže Bohumil Chochola z Nového Strašecí.

S nápadem zasadit jako poctu Karlu IV. vzpomínkovou růži na Křivoklátě přišel Karel Huněk, zakladatel Řádu duševních rytířů modré růže. Dal tím podnět ke vzniku zahrádky vzpomínkových růží u vchodu do hradu. Růže Karla IV. dostala místo uprostřed záhonu. Další vzpomínkové růže budou vysazovány kolem ní.

Růže Nette Ingeborg má vlastně s Karlem IV. souvislost. Karel IV. byl v Římě korunován císařem. Růže Josefa Havla byla rovněž korunována v Římě v roce 1995 za císařovnu růží. Byla tedy nejkrásnější růží na světě. Stejná byla vysázena například na Vyšehradě.
Slavnost zahájil kastelán Křivoklátu Petr Slabý: „Karel IV. se pravděpodobně narodil v Praze, ale na Křivoklát byl převezen ještě v kojeneckém věku. Odtud byl odvezen v roce 1323 na vychování do Francie. Na Křivoklát se opakovaně vracel i v dospělosti. Proto je na místě, abychom mu vzdali hold zasazením vzpomínkové růže."

Osobnost Karla IV. připomněl také Václav Liška, předseda Svatoboru. Přednesl o něm několik citátů z pera jeho současníků, například biskupa Vojtěcha Raňkůva z Ježova, který pronesl druhou smuteční řeč nad rakví Karla IV: „Mezi rozkošemi tohoto světa nebyl zpustlý, ani mezi rozmanitými bohatstvími nebyl marnotratný, v hojnosti a nadbytku skromný, v manželství zdrženlivý a čistý…

Ze vzpomínkové zahrádky se všichni přesunuli do prostor bývalé konírny či ledovny zdejšího pivovaru, které jsou v současnosti využívány jako lapidárium. Zde byla zahájena výstava kovových plastik Karla Huňka. Jimi autor připomíná osobitým způsobem významné osobnosti dějin. Své místo tu má také Karel IV. Jeho jméno je napsáno na sloupu. Autor chtěl, aby na sloupech byla jména chytrých. Rytířství Karlovo vyjadřuje rytířské jablko, které obepíná ruka času.

Hrou na kytaru vernisáž doprovodila Klárka Čermáková. Poslední částí slavnosti k poctě Karlu IV. byl koncert v obřadní síni hradu. Nejprve Václav Fikrle zarecitoval známou Nerudovu Baladu o Karlu IV. O kytarový doprovod se postaral Jan Pavlík. Dále vystoupila emeritní sólistka, první dáma sopránového oboru Národního divadla v Praze Zora Jehličková s cyklem vlasteneckých písní a bývalý člen České filharmonie, violoncellista Jiří Sládeček.

Autor: Šárka Hoblíková
Zdroj: Rakovnický deník.cz