Tisková zpráva - 9. setkání Pátečníků u TGM v Lánech

01.08.2014

Tisková zpráva - 9. setkání Pátečníků u TGM v Lánech

V pondělí 28.10.2013 v Muzeu T.G.M. Lány uspořádala Společnost za pozitivní přístup k životu a aktivní odpor proti blbosti - Řád duševních rytířů Modré růže ve spolupráci s Muzeem T.G.M. slavnostní setkání osobností ke dni vzniku samostatného Československého státu – Pátečníci 2013.

Tisková zpráva – Slavnostní setkání osobností ke dni vzniku samostatného Československého státu – Pátečníci 2013
Cestu do Lán v souhrnu delší, než před 1150 lety vykonali Cyril a Metoděj ze Soluně na Moravu, absolvovali novodobí Pátečníci, aby připomněli a uctili 95. výročí vzniku Československa a osobnosti, v čele s T.G. Masarykem. Slavnostní narozeninové setkání započalo tradičně položením růží na hrob rodiny Masarykových, s následnými zastaveními po našich stopách v Lánech, u domku Červeného kříže Alice Masarykové, kam světový šlechtitel růží, rytíř Josef Havel daroval své růže Nette Ingeborg a dále u naší Vlčické lípy zasazené s prof. Zdeňkem Mahlerem. Děti z Labyrintu pod vedením Jaroslava Černuckého uvítali příchozí lidovou písničkou.
Setkání Pátečníků zahájil Karel Huněk, který tlumočil pozdravy a rytířské činy od národní umělkyně prof. Zuzany Růžičkové, Judr. Jiřího Navrátila, Dr. Václava Větvičky s jeho další knihou "Český, Česká, České Česko", a věhlasného fotografa a pedagoga doc. Jiřího Všetečky s novou knihou "Praha světlem tvořená", která zde u TGM měla světovou premiéru. Dále přivítal přítomné Pátečníky v čele s prof. Janou Dostálovou z VŠCHT, PhDr. Ruth Hálovou, prof. Petra Hlaváčka a doc. Antonína Blahu z UTB Zlín, RNDr. Bohumila Chocholu, ing. Petra Čecha s rodinou, ing. Kvíze, akad. malíře Karla Pokorného, ing. Bohumila Žvachtu, kladenského malíře Karla Karase, s manželkami a v neposlední řadě pedagoga a písmáka PaedDr. Václava Vodvářku, který  zde byl  oceněn uznáním za rytířský čin - za celoživotní písmáckou a pedagogickou práci, ve které se snaží, aby v každém jeho žáku zůstalo něco z Masarykových vlastností.
Dále dostal slovo renomovaný odborník, zasloužilý děkan UTB Zlín, generalisimus, rytíř, prof. Petr Hlaváček. Ve své práci Mýty o smrti generála Rostislava Štefánika, připomněl tohoto spoluzakladatele státu. Při tomto setkání přeskočila  jiskra a příslib bádání v muzeu TGM. Téma TGM a lidová písnička bylo  živou vodou pro RNDr. Bohumila Chocholu, který připomněl více jak padesátiletou  historii, láskou a úspěchy lemovanou cestu folklorního souboru a cimbálové muziky prof. Vladimíra Novotného. Tento byl shodou okolností žákem prof. Otty Wichterleho. Písnička "O očenkách" vytvořila patřičnou atmosféru pro důstojnou nobilitaci prof. Otty Wichterleho in memoriam a uděleni erbu se znamením oka ve štítu a klenotem - modrou růží.
Další setkání bylo vodou na mlýn Ing. Petra Čecha ze Šlovického elektroskanzenu a Ing. Kvíze, kteří s přehledem a entuziasmem jim vlastním, připomněli rodinu Kolbenů. Inspirován výbornou cimbálovou muzikou, přiblížil neformálně doc. Antonín Blaha horňácký folklór.
Závěrečné pátečnické slovo si vzala PhDr. Ruth Hálová a tlumočila osobní pozdrav z Anglie od Sira Nicolase Wintona, který si velmi považuje jak našeho ocenění a erbu, tak i našich smysluplných aktivit.
U příležitosti Pátečníků byly v muzeu TGM představeny tři světové premiéry: kniha doc. Jiřího Všetečky "Praha světlem tvořená", erb Otty Wichterleho a asambláž  "Folklór žije" Karla Huňka.
Dále zde probíhala výstava heraldiky Řádu duševních rytířů modré růže a Obrázků z lásky Klárky Čermákové. Všem Pátečníkům, kteří přijeli ze Zlína, Prahy, Rakovníka, Kladna, Českých Budějovic, Písku, Říčan, Šlovic, Lán, účinkujícím, zaměstnancům muzea TGM i těm, kteří se do jmenovitého seznamu nevešli, děkujeme za účast a podporu.