Napsali o nás

Do Lán se sjely osobnosti. Ve stylu pátečníků - MF DNES

01.11.2010

Do Lán se sjely osobnosti. Ve stylu pátečníků - MF DNES

S pátečníky kolem Čapka a Masaryka se minuli, ale jejich odkaz si stále připomínají. I tím, že objevují a představují další zajímavé osobnosti.

LÁNY - Říká se, že kdo si nepodal ruku s Masarykem, jako by nebyl. Pátečníci 2010, kteří se v sobotu sjeli do Lán, se na Vinohradech u Karla Čapka sice v pátek odpoledne nescházeli, ale v sobotu si v lánském muzeu osobnosti první republiky symbolicky připomněli. A také ty současné, které běžně neplní stránky novin a časopisů. „Chceme prezentovat lidi, kteří něco umějí, objevujeme je a zveme na naše akce,“ říká Karel Huněk za Společnost pozitivní přístup k životu, která vznikla před deseti lety a Pátečníky 2010 sdružuje.

 Vlčická lípa jako symbol míru

Nejprve s manželkou položil květiny na lánský hrob TGM a jeho rodiny a pak spolu s ostatními zalili Vlčickou lípu u Muzea T. G. Masaryka. Tu společnost vysazuje, aby podpořila myšlenku demokracie. „Lípa v jihočeských Vlčicích je potomkem starého stromu, který byl na sklonku druhé světové války zničen sestřeleným americkým bombardérem. Zemřelo v něm devět letců,“ vysvětluje Huněk. Lidé kolem Pátečníků 2010 nyní vysazují ve znamení demokracie malé lípy na mnoha místech Česka. V sobotu se v Lánech sešlo hned několik osobností vědy a kultury. Například první dáma cembala, klavíristka a hudební pedagožka Zuzana Růžičková, předseda spolku Svatobor, u jehož zrodu stál František Palacký, Václav Liška, přední odbornice na výživu a potraviny Jana Dostálová nebo akademický malíř z Říčan Karel Pokorný. Dorazil i předseda občanského sdružení Lidice Antonín Nešpor, který představil nová umělecká díla z lidické galerie Hruška. V této galerii se každý rok otvírá výstava s novými díly. A to vždy v době, kdy kvete hruška, v době, kdy byly vypáleny Lidice.

Fotograf připomněl nadčasové myšlenky učitele národů

Své celoživotní dílo v sobotu prezentoval fotograf Jiří Všetečka, který v březnu získal ocenění Osobnost české fotografie 2009. Vlastně ho věnoval odkazu Jana Amose Komenského, v knize Všenáprava obrazem totiž doplnil jeho myšlenky a grafiky svými fotografiemi ze všech koutů světa. „Dostal jsem se na místa, na která nikdy nezapomenu. Do sirotčince v Africe nebo nemocnice pro brutálně znásilněné ženy. Jsou tu fotografie z Konga, Mexika, Paříže, New Yorku...,“ podotkl Všetečka, který poukazuje především na Komenského nadčasovost. „Jeho myšlenky jsou i po 400 letech stále aktuální,“ tvrdí. K těm původním pátečníkům, skupině kolem Masaryka a bratří Čapků, se dostal vlastně nejblíže. Když pracoval na vydání knihy Josefa Čapka Psáno do mraků, kterou doplnil svými fotografiemi, podíval se do místnosti v Praze na Vinohradech, kde se každý pátek scházeli.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - střední Čechy (střed)
Autor: Alena Rokosová
Zdroj: Mladá fronta DNES
Strana: 03
Rubrika: Střední Čechy