Napsali o nás

Lípa je součástí aleje demokracie

21.05.2010

Lípa je součástí aleje demokracie

Šlovice - U lípy jsou vysazeny růže. Cílem akce je, aby v naší zemi kvetly místo blbosti růže.

Nedaleko elektroskanzenu ve Šlovicích byla do země zasazena památná jihočeská Vlčická lípa.

Lípa

Jihočeská Vlčická lípa je přímým potomkem starého stromu, který stál poblíž kapličky ve Vlčích a do jehož stínu na sklonku druhé světové války dopadl americký bombardér Liberátor, sestřelený německou stíhačkou. V letounu zůstalo devět letců.

Za Občanské sdružení Společnost za pozitivní přístup k životu vysvětlil Karel Huněk: „Lípy z tohoto památného místa sázíme na počest a památku padlých hrdinů jako připomínku a varování pro další generace.“

Podobně jako ve Šlovicích byly další lípy vysazeny například také u božích muk v Jindřiši a Vlčicích, na počest slavné české pěvkyně Jarmily Novotné v Litni a její další neméně slavné kolegyně Emy Destinové u jejího památníku na Nové řece a u Muzea T. G. Masaryka v Lánech. Měla by tak být vysázena celá alej za demokracii, kterou doplní růže Nette Ingeborg (zvítězila v roce 1995 na světové soutěži růží v Římě. Vyšlechtil ji Jiří Havel).

„Cílem je, aby v naší zemi kvetly místo blbosti růže. Kmotry vysázených lip a růží byly význačné osobnosti světové vědy a kultury jako například český pedagog, spisovatel, scenárista, publicista a muzikolog profesor Zdeněk Mahler nebo klavíristka, cembalistka a hudební pedagožka profesorka Zuzana Růžičková.

Vernisáž

Zároveň se v jedné z budov šlovického mlýna, který je technickou památkou značného historického významu a velkým přínosem pro rakovnický region, uskutečnila vernisáž výstavy mapující život Emila Kolbena.

Emil Kolben byl nejvýznačnější český elektrotechnik a podnikatel, zakladatel továrny Kolben a spol. a později i generální ředitel Českomoravské Kolben-Daněk (ČKD).

Majitel mlýna Petr Čech vysvětlil: „Výstavku mapující život Emila Kolbena jsem zde nainstaloval jednak proto, že Emil Kolben posunul celou naši vlast, co se týče techniky, mezi nejvyspělejší státy světa, a také z toho důvodu, že naše šlovické turbíny byly vyrobeny právě firmou Českomoravská Kolben–Daněk.“

Na malé slavnosti byli mimo jiné přítomni Rostislav Hošek za Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky či potomci majitelů několika mlýnů na Křivoklátsku. Mezi opravdu vážené hosty patřili Svatopluk Bernášek a Jan Sýkora. „Ti nám elektrárníkům moc pomohli při velké novele Vodního zákona tím, že nám pomohli obhájit naše oprávněné požadavky,“ zdůraznil Petr Čech.

Nechyběla muzika ani občerstvení.

„Měl jsem velikou radost z toho, že mi pan Matyáš sehnal starožitnou řemenici, která mi ještě v muzeu chyběla. Také jsem měl radost, že přijely krojované ženy ze Senomat, které pro návštěvníky napekly koláčky. Byla to od nich naprosto nezištná pomoc a proto bych chtěl všem, kteří do šlovického mlýna přijeli, touto cestou ještě jednou poděkovat,“ dodal Čech.

Autor: Jana Elznicová