Napsali o nás

Chochola byl povýšen na Rytíře ducha

30.10.2012

Chochola byl povýšen na Rytíře ducha

Nové Strašecí/ Lány - V sobotu se v Muzeu T. G. Masaryka v Lánech uskutečnilo setkání přátel a členů Společnosti za pozitivní přístup k životu a aktivní odpor proti blbosti – Řád duševních rytířů Modré růže (Deník informoval již dříve). Toto slavnostní setkání osobností ke Dni vzniku samostatného československého státu – Pátečníci 2012 bylo významné pro rakovnický region i tím, že se zde dostalo velkého ocenění Bohumilu Chocholovi.

Tento bývalý ředitel novostrašeckého gymnázia, ředitel folklorního festivalu Tuchlovická pouť a vedoucí folklorního souboru Čtyřlístek byl touto společností vyznamenán Řádem Modré růže. Její předseda Karel Huněk důvod ocenění vysvětlil: „Předáváme ho za vaši celoživotní otcovskou péči o školství a mateřskou péči o folklór a lidovou písničku. Tímto bych vás chtěl povýšit na Rytíře ducha."

Do ruky poté Bohumil Chochola dostal erb se symbolickým modrým čtyřlístkem. „Děkuji vám za vše, co jste pro nás všechny a pro tuto zemi vykonal," dodal ještě do velkého potlesku všech přítomných, který zákonitě následoval, Karel Huněk.

Bohumil Chochola s neskrývaným dojetím poděkoval: „Už jsem za svůj život, bohatý na události, dostal různá ocenění, ale toto považuji za nejkrásnější.  Jsem dnes ve společnosti lidí, kterých si nesmírně vážím a jsem šťastný, že tu mohu mezi vámi být. Doufám, že ještě budu moci něco udělat nejen pro folklór, ale i pro matematiku, pokud mi to zdraví dovolí."

Autor: Jana Elznicová
Odkaz na článek: Rakovnický deník