Napsali o nás

Pátečníci se sešli v Lánech v sobotu - Rakovnický deník

02.11.2010

Pátečníci se sešli v Lánech v sobotu - Rakovnický deník

Lány – Společnost za pozitivní přístup k životu a aktivní odpor proti blbosti, Řád duševních rytířů Modré růže, uspořádala v sobotu další ze svých každoročních setkání v Lánech. Akce vznikla jako vzpomínka na Pátečníky, což je označení skupiny kulturních a politických osobností první republiky z okruhu spisovatele Karla Čapka, kteří se u něj v pátek odpoledne scházívali. Mezi Pátečníky patřili kromě bratří Čapků například T. G. Masaryk, Edvard Beneš, Eduard Bass, Karel Poláček, Vladislav Vančura, Václav Rabas či Jan Masaryk.

Jak informoval předseda uvedené společnosti Karel Huněk, je nutné si Pátečníky neustále připomínat a zároveň prezentovat i současné osobnosti, které něco umí, něco dokázaly a přitom zpravidla nepatří mezi vyvolené. Po vzpomínkové akci u Masarykova hrobu a symbolickém zalití Vlčické lípy, stojící před Muzeem T. G. Masaryka, program pokračoval setkáním Pátečníků, na které přijali pozvání například: národní umělkyně, rytířka Francie a Řádu duševních rytířů Modré růže Zuzana Růžičková, přední odbornice na výživu a potraviny Jana Dostálová, osobnost české republiky 2009, fotograf Jiří Všetečka nebo předseda spolku Svatobor Václav Liška.

Součástí programu v lánském muzeu byla také vernisáž výstavy děl věnovaných umělci na počest památné Lidické hrušně, která přežila nacistické běsnění při vypálení obce v roce 1942. Expozice zde bude umístěna po dobu dvou týdnů.

Před závěrem byl také promítnut dokument Sochy Aleše Veselého v Litomyšli.

Autor: Robert Božovský
Médium: Rakovnický deník Strana: 3
Rubrika: Rakovnicko
Datum vydání: 2.11.2010