Napsali o nás

Pátečníci se sešli v Lánech - Kladenský deník

31.10.2012

Pátečníci se sešli v Lánech - Kladenský deník

Lány - Muzeum Tomáše G. Masaryka v Lánech propůjčilo své útulné prostory slavnostnímu setkání osobností ke Dni vzniku samostatného československého státu.

Ty do Lán přijely i přes nepřízeň počasí. Prodraly se srdnatě nečekanou chumelenicí.

Osobně je přivítal Karel Huněk, předseda Společnosti za pozitivní přístup k životu a aktivní odpor proti blbosti, Řád duševních rytířů Modré růže.

Už se mi to stalo mnohokrát předtím. Překročím práh lánského muzea a z mých ramen spadne tíha, kterou přináší ľivot v dnešním světě. Dýchne na mne kouzlo časů minulých. Stalo se to i tentokrát. Jenľe v sobotu odpoledne byl pocit umocněn přítomností několika výjimečných osobností. Do Lán přijeli nejen báječní členové zmíněné společnosti, ale i mnoho jejich vzácných hostů.

V křesílku například usedli: Jana Dostálová – uznávaná odbornice na potraviny a výživu, Bohumil Chochola, pedagog a dobrá duše lidového souboru Čtyřlístek Nové Strašecí, Jiří ©íma – orientalista a zakladatel o.s. Společnost přátel Mongolska, Jiří Sládeček – violoncellista České filharmonie a ©imon Vondruška – čelný představitel Společenstva uměleckých kovářů, zámečníků a kovářů – podkovářů Čech, Moravy a Slezska. Karel Huněk vysvětlil: „Dneąšek bereme jako poctu Masarykovi a Pátečníkům."

Pátečníci je označení skupiny kulturních a politických osobností první Československé republiky z okruhu spisovatele Karla Čapka, které se u něj v pátek odpoledne scházívaly.Mezi pátečníky patřili například bratři Čapkové, T. G. Masaryk, Edvard Beneš, Eduard Bass, Karel Poláček, Vladislav Vančura, Václav Rabas.
„Dnes jsou celebrity jiného ražení, vychování a vzdělání a my nechceme, aby se zapomnělo, jako kvalitní osobnosti kdysi náš národ měl a uznával," zdůraznil Karel Huněk.

Ti, co statečně i přes kruté počasí, které do krajiny poslalo záplavy sněhu, do Lán přijeli, čekalo chutné pohoštění, výborný kulturní program a především potkání s mnoha moudrými osobnostmi. ©imon Vondruška vysvětlil: „Ano, je špatné počasí, ale abych nepřijel, to bych nemohl kolegovi Karlu Huňkovi udělat. Jednak si myslím, že dělá velkou věc. A jednak je tu krásná atmosféra a vľdy tu byly zajímavé výstavy. A pak. Neměli bychom zapomínat na Tomáše G. Masaryka. To je věc, která tak trochu zavazuje nás všechny."

Ano byl to právě Tomáš G, Masaryk, který se zaslouľil o vznik samostatného Československého státu, jehoľ vyhlášení (28. října 1918) v těchto dnech slavíme.

Autor: Jana Elznicová
Odkaz na článek: Kladenský deník