Napsali o nás

Na Křivoklátě vznikla vzpomínková zahrádka

17.05.2016

Na Křivoklátě vznikla vzpomínková zahrádka

Oslavy 700. výročí narození Karla IV. jsou v plném proudu. Hrad Křivoklát nemohl zůstat stranou, vždyť před vybudováním Karlštejna byl jedním z jeho nejvýznamnějších hradů.

Připomínka významného výročí začala v sobotu 14. května přesně ve 14 hodin, kdy byla v malé zahrádce při vstupu do hradu zasazena první vzpomínková růže, právě za Karla IV. Růže odrůdy Nette Ingeborg českého šlechtitele Josefa Havla je jakousi císařovnou mezi růžemi, protože se před jedenadvaceti lety stala vítězkou světové výstavy růží v Římě. A právě tam byl císařem korunován i Karel IV.

S nápadem zasadit vzpomínkovou růži přišel sochař a restaurátor Karel Huněk. Ten se také, společně s kastelánem hradu Petrem Slabým, ujal zasazení této první růže do nově vzniklé vzpomínkové zahrádky. Počítá se s tím, že již v září do zahrádky přibude další růže, a to za špičkového českého kastelologa Tomáše Durdíka.

Karel Huněk je autorem originálních plastik, které připomínají velké postavy našich dějin. Jejich výstava v hradní ledárně byla zahájena vzápětí a je přístupná v rámci prohlídkové trasy.

Další kulturní program se poté přenesl do obřadní síně, která dříve bývala privátní prostorou Václava IV. Vystoupila v něm emeritní sólistka Opery ND, sopranistka Zora Jehličková s cyklem vlasteneckých písní a bývalý člen České filharmonie, violoncellista Jiří Sládeček.

Autor: Petra Kulhánková
Zdroj: Novinky.cz