Výstava v Koněpruských jeskyních

09.06.2018

Výstava v Koněpruských jeskyních

 Koněpruské jeskyně-výstava roku 2018

 Vernisáž výstavy IMAGINACE KONĚPRUSKÉ, objekty, sochy pozitivní energie Karla Huňka a Obrázky z lásky Jany Klárky Čermákové IV.B.

Setkání osobností v jeskyních započalo odbornou prohlídkou tohoto přírodního klenotu.

Pro slavnostní hudební zahájení výstavy v podzemí bylo zvoleno místo s nejlepší akustikou, kde zahrála J. K. Čermáková vlastní rozvernou písničku, kterou věnovala Koněpruským jeskyním.

Slavnostního zahájení výstavy, které se dostalo té cti, že autor mohl svá díla vytvořená pro Koněpruské jeskyně, instalovat v jedné z nejkrásnějších podzemních prostor, se ujal orientalista, historik, muzejník PhDr. Jiří Šíma.

Pro umocnění vzácného okamžiku zahrála J. K. Čermáková píseň Teče voda teče, jako skromnou připomínku 100. výročí vzniku Československa a také našich Pátečníků, kteří nemohli na setkání přijít.

Dále následoval křest knihy  Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub, kterého se ujal autor textu PhDr. Rostislav Fellner CSc., přírodovědec a orientalista, na prosbu Karla Huňka tento akt uskutečnil krůpějemi vody z krápníků. Další návrh, aby vznikla kniha s obdobnou tématikou, věnovaná zdejší přírodní lokalitě, se setkal s kladnou odezvou.

Pozornosti přítomných neušla také výstavka Obrázků z lásky -trilobitící, kašpaříci.

Setkání osobností se zúčastnila také renomovaná pedagožka Mgr. J.Fellnerová, vedoucí Správy CHKO Český kras RNDr. František Pojer, muzejník muzea J. Novotné Stanislav Poláček, nejbližší spolupracovník a spolutvůrce soch a objektů profesora Aleše Veselého, Jaroslav Zvelebil a další vzácní příznivci. Také menu našich legionářů, pletýnky a chléb se škvarky, přišlo zde pod "Zlatým koněm" k duhu.

Za poskytnutí vzácných výstavních prostor a následnou péči děkuji vedení Správy jeskyní České republiky a zaměstnancům areálu.

S dalšími prezentacemi artefaktů Karla Huňka se lze následně setkat na bájném Vyšehradu v Proboštském sále Vyšehradské kapituly, v Lidicích při příležitosti shromáždění u Památné lidické hrušně, v Muzeu TGM v Lánech na setkání Pátečníků, v Muzeu a galerii České Kanady, v Pelhřimově, Šlovickém elektroskanzenu nebo také na Kladně.

 Karel Huněk