Tisková zpráva - Výstava fotografií Jiřího Všetečky a soch Karla Huňka - Rozmarné léto

10.08.2017

Tisková zpráva - Výstava fotografií Jiřího Všetečky a soch Karla Huňka - Rozmarné léto

Výstava fotografií Jiřího Všetečky a objektů a soch pozitivní energie Karla Huňka probíhá v  Muzeu Jindřichohradecka v Jindřichově Hradci od 13.7. do 27.9. 2017

Rozmarné Vančurovo léto se v Jindřichově Hradci a České Kanadě díky umělcům světového věhlasu a také za přispění Společnosti za pozitivní přístup k životu a Řádu duševních rytířů modré růže stává doslova rozmařilým.

Rozmarné zastavení první

Výstavu předcházelo setkání profesorů na Vlčickém dvorci a v Muzeu Jindřichohradecka, kam zástupci UTB Zlín přijeli, aby dohlédli na volbu důstojného místa pro objekt Pozitivní energie Baťů. S instalací v Soukenické kapli byli spokojeni s malými výhradami – kaple je příliš Soukenická, měla by se přejmenovat na Obuvnická a naháči na dohledné vajgarské plovárně jsou nestydatě neobuti, ale to se dá při troše dobré vůle změnit.

Rozmarné zastavení druhé

Další přípravné setkání se konalo u kávy a světové růže Nette Ingeborg pana Josefa Havla s paní Prof. Zuzanou Růžičkovou. Zde jsme připravovali, opravuji, paní profesorka připravovala moudrá slova na zahájení výstavy a také související následný koncert.

Zastavení smutně rozmarné až rozmařilé třetí

Vernisáž výstavy, na které představili autoři svá nejlepší díla, která mimo jiné vystavovali na Pražském hradě nebo na hradě Křivoklát. Svými artefakty doslova naplnili nádherné gotické prostory v křížové chodbě minoritského kláštera, v Soukenické kapli a v Rajském dvoře. Na slavnostním zahájení přítomné uvedla do nádherných prostor výstavy Pavla Michalová. Moudré slovo pronesla národní umělkyně, rytířka, profesorka Zuzana Růžičková.

Karel Huněk seznámil přítomné s exponáty a s dojetím zavzpomínal na Jiřího Všetečku. Hudbou a poezií jej doprovodili Václav Firkle, Dr. Jan Paulík a Jana Klárka Čermáková. Vernisáže se zúčastnili další význačné osobnosti – spisovatelka Markéta Zinnerová, místostarostka Jindřichova Hradce Petra Blížilová, akademický sochař Jindřich Vydra s chotí, akademický malíř Karel Pokorný s chotí, předseda rosa klubu Dr. Josef Thomas, ředitel Muzea Jindřichohradecka PhDr. Jaroslav Pikal, emeritní ředitel Muzea fotografie Dr. Jan Paulík, vynikající fotografové František Bureš, Josef Böhm, Bořek Herzog a Pavel Pekařský. Díky přítomné televizi byla výstava prezentována v médiích.  Jsou zde vystaveny velkoplošné fotografie Prahy doc. Jiřího Všetečky, fotografa více jak evropského formátu, Pražského chodce, pedagoga, rytíře a autora minimálně 24 publikací.

Karel Huněk touto výstavou dovršil své, téměř padesátileté působení na milovaném Jindřichohradecku, z kterého čerpá náměty a materiál pro své práce a na důkaz sounáležitosti zde vystavuje na padesát soch a objektů pozitivní energie věnovaných jak geniu loci Jižních Čech, tak k poctě a připomenutí význačných osobností vědy a kultury (Karel Čapek, Jan Neruda, Karel Havlíček Borovský, Karel Hynek Mácha, Emil Kolben, bratři Baťové, Eduard Ingriš, Vít Kudlička, Vladislav Vančura, Jan Jakub Ryba, Zuzana Růžičková, Josef Havel, Jiří Všetečka a další). Na této výstavě Karel Huněk premiérově představil čtyři nové objekty. Jeho výstavu doprovází dětské obrázky Jany Klárky Čermákové.

Zastavení Rozmarné letní

Při vernisáži se Karel Huněk telefonicky spojil s blízkým příbuzným Vladislava Vančury Janem Vančurou, který ve svých 91 letech nemohl z Uherského Hradiště na výstavu přijet a informoval jej, že dokončil a zde důstojně vystavil Rozmarného kouzelníka Arnoštka a tím vzdal poctu jak autorovi, tak i ilustrátorovi knihy Rozmarné léto Josefu Čapkovi.

Zastavení rozmarné páté

Po vernisáži následovalo vystoupení kladenské hudební a trampské legendy Mikiho Ryvoly, doprovázeného Pavlem Zajícem a Pavlem Drengubákem. Ve svém koncertu Miki potvrdil své skladatelské, pěvecké i jiné kvality a nadchl publikum.

Rozmařilé zastavení šesté

V rámci programu výstavy se v prostorách Muzea uskutečnil koncert k poctě Bohuslava Martinů a Viktora Kalabise, ve kterém vystoupili Kristýna Fialová- viola, Petr Nouzovský-violoncello a Radim Kresta-housle. Fenomenální vystoupení těchto vrcholných českých interpretů doslova uchvátilo zaplněný kostel sv. Jana Křtitele. Strhující výkon umělců umocnilo průvodní slovo paní profesorky Zuzany Růžičkové. Nedá se říct nic jiného než bravo!

Rozmarné zastavení sedmé

V Muzeu Jindřichohradecka na krásně barevném hravém Folklórním festivalu jsme se setkali s uměním jihočeských národopisných souborů.  

Zastavení snad nejrozmařilejší osmé

Koncert koncertů v České Kanadě, jehož protagonisty Kristýna Fialová – viola, Petr Nouzovský  - violoncello a Orchestr Barocco Sempre Giovanne uvedl a označil houslový virtuos Václav Hudeček za to nejlepší, co ve svém oboru momentálně naše země dává. Hudebnímu výkonu tohoto seskupení aplaudovalo publikum ve stoje. Výkony dojímaly a fascinovaly přítomné tak, že zapomněli fotografovat. Měl jsem tu čest poděkovat alespoň stiskem ruky mistru Václavu Hudečkovi za krásný zážitek. Toto bylo skromně opětováno poděkováním za naši přízeň. Za nejen tento krásný koncert může kunžacká babička vynikajícího violoncellisty Petra Nouzovského, která pečlivě dbala o vnukův nejen hudební rozvoj. Vynikající umění Petra Nouzovského a jeho manželky Kristýny Fialové ocenil mistr Václav Hudeček, tím, že dokázal nemožné – našel si čas a přijel s orchestrem koncertovat. Tímto děkujeme všem protagonistům fenomenálního koncertu a také dojaté kunžacké babičce, která za to může.

Zastavení posmutnělé deváté

Společnost za pozitivní přístup k životu ve spolupráci s děkanátem ČVUT Praha uspořádala při příležitosti konání výstavy fotografií Jiřího Všetečky a soch Karla Huňka poctu a připomenutí Jiřího Všetečky, který byl nejen výjimečným fotografem, ale také 50 let působil jako pedagog na ČVUT Praha. K důstojnému slavnostnímu aktu přispěli i vzácní hosté, tajemník děkana ČVUT ing. Jiří Zápotocký, zástupce Západočeské university PhDr. Pavel Hlaváček, vážená spisovatelka Markéta Zinnerová a další. Za přítomnosti ředitele Muzea PhDr. Jaroslava Pikala představil Karel Huněk Jiřího Všetečku jako člověka a Pátečníka, který si nenechal ujít jedinou příležitost jak k práci, kdy doslova chrlil jednu nádhernější knihu za druhou, tak k setkáním Pátečníků také v Lánech, kde si do posledních chvil s paní profesorkou Zuzanou Růžičkovou, profesorem Janem Pirkem, Dr. Oldřichem Páleníčkem a dalšími vzácnými rytíři připomínali odkaz TGM a dalších osobností. Následovalo „pátečnické“ hudební zahájení. Jana Klárka Čermáková (žákyně 3. B.) zazpívala a zahrála na flétnu píseň „Teče voda teče“. Na žádost paní Markéty Zinnerové přidala další dvě sloky a věnovala text vlastní písničky, kterou si pro tuto příležitost složila.

Ing. Jiří Zápotocký připomněl působení Jiřího Všetečky na ČVUT. Dále Karel Huněk představil svoji hommage Jiřímu Všetečkovi nazvanou Všetečkův „Ježek v kleci“ (artefakt je vytvořen z ložiskové klece, do které je zakomponován fotoaparát a toto vše je ukotveno do Nerudovského kvádru Písní kosmických. Tento hlavolam věhlasný fotograf rozluštil a výsledek dovedl do dokonalosti. Dále Karel Huněk při této slavností příležitosti předal řediteli muzea dárek Muzeu - objekt „Klikař“, kde základem je Nerudovský kvádr, do kterého je vetknutý klíč od historie a klika, která symbolizuje štěstí těch, co mohou pro nás historii objevovat a chránit a také „kliku“ pro nás, že tady jsou a udržují Jindřichohradecké muzeum v naprosté dokonalosti. Tímto děkuji přítomným za to, že za abnormálního vedra vážili cestu z Rakovníka, Prahy, Plzně apod.  

Plánované zastavení

Další pozitivní zpráva nás zastihla na Vlčickém dvorci. Masarykovo Muzeum v Hodoníně přijme náš dar – světovou růži pro TGM rytíře Josefa Havla, kterou věnujeme k 80. výročí úmrtí TGM a zasadíme v areálu zámečku Muzea v Hodoníně. Bude nám ctí.

Česká Kanada, Vlčický dvorec, 10.8. 2017 Karel Huněk