Tisková zpráva - Vzácné setkání na UTB Zlín

28.02.2017

Tisková zpráva - Vzácné setkání na UTB Zlín

Tisková zpráva - vzácné setkání na akademické půdě University Tomáše Bati ve Zlíně
dne 2. února 2017

    Dne 2.2.2017 pořádala Společnost za pozitivní přístup k životu ve spolupráci s Universitou Tomáše Bati ve Zlíně  SETKÁNÍ OSOBNOSTÍ, které se konalo na počest spisovatele Vladislava Vančury.
Doc. Ing. Antonín Blaha z univerzity zahájil setkání slavnostním křtem knihy PhDr. Oldřicha Páleníčka – „Surrealismus v každém z nás“. Představením svého díla, autor, výtvarník a grafik, pedagog, rytíř ducha a surrealista, dovedl přítomné k samému meritu surrealismu, který nás učí chápat a vážit si krásu našeho žití, přes veškerou jeho imaginární a brutální drsnost.

K připomenutí 75. výročí německými nacisty zavražděného spisovatele, lékaře, dramatika, režiséra a předsedy Devětsilu, nenahraditelného Vladislava Vančury (v květnu roku 1942 byl zatčen a 1. června na Kobyliské střelnici popraven) a k jeho poctě, představil předseda této Společnosti  Karel Huněk sochu "Rozmarného kouzelníka Arnoštka", kterou vytvořil v souznění s ilustrací Josefa Čapka k Vančurově Rozmarnému létu. K tomuto tématu také přispěla svým dílkem J.K.Čermáková z Kladna. Dále při příležitosti 85. výročí tragického úmrtí Tomáše Bati (+12. července 1932) a návštěvy paní Dolores Baťa Arambasic ve Zlíně, představil Karel Huněk svůj další objekt "Pozitivní energie Baťů" a souznějící dětské dílko "Baťův vesmír".
    Setkání se také konalo na počest moravského folkloru a k slavnostnímu rázu přispěli hudci- Pondělníci, v jejichž umění se snoubí jak láska k lidové muzice a kultuře, tak dlouholetá příslušnost k souboru Hradišťan. Hudební legendy moravského folkloru, souznějící s novým literárním dílem PhDr. Oldřicha Páleníčka, provázely přítomné celým odpolednem. Z jednoho vzácného setkání v konferenčním sálu University Tomáše Bati se všichni přítomní přemístili do přednáškové auly, kde pokračoval program slavnostním pochodem „generálů“ s insignií a slibem. Tímto byl zahájen již 19. ročník fenomenálního objektivního koštu slivovice na akademické půdě. Při tomto tradičním slavnostním aktu se dostalo Karlu Huňkovi cti, spočívající v přednesu úvodního zahajovacího slova.  V něm pozdravil přítomné jménem Společnosti a Řádu duševních rytířů Modré Růže Emy Destinnové a přednesl dvě významné zprávy.
     V té první připomněl letošní 80. výročí úmrtí presidenta TGM, 75. výročí popravy spisovatele Vladislava Vančury a 85. výročí tragické smrti Tomáše Bati, kteří svými celoživotními díly společně s dalšími významnými osobnostmi Československé republiky povýšili naši vlast na světovou kulturní, průmyslovou a demokratickou velmoc.
    V té druhé zprávě apeloval hlavně na přítomné profesory a studenty s tím, že už nastal nejvyšší čas tyto dosud nenahraditelné osobnosti zastoupit.
     Následovala kulturní vystoupení prolnutá objektivním, ale odborným koštem pozvaných hostů i hostů z řad veřejnosti, okořeněná autorskou poezií „generála“ Cetkovského. Zvláště jeho "Válka s větů" zaujala nejen autorovu manželku Janu, ale také zakladatele a vychovatele „generála“ doc. Blahu. Následně „generalissimus“ PhDr. Hlaváček připomněl minulé i budoucí dění, nejen zlínské, ale také prokoštovné aktivity na univerzitě v Plzni. Setkání gradovalo aktuálně laděnou divadelní hrou s boží invencí a příznačným názvem "Spravedlnost pro každého", kterou s vehemencí a entusiasmem sobě vlastním pojal Prof. Dušan Fojtů s kolektivem a nadšeným komparsem.
    Závěrem děkuji všem protagonistům setkání za nevšední zážitky a inspiraci a dovolte mně jménem nás všech zúčastněných tímto vyhlásit rok 2017 za růžový a tím samozřejmě za pozitivní.
    S ředitelem Galerie Joži Uprky panem Ladislavem Bednaříkem a s hradišťskými legendami folklóru jsme se shodli, že darujeme a zasadíme světové růže Josefa Havla na počest legendárního moravského malíře - mistra Joži Uprky, pravděpodobně v Kněždubě – místu jeho rodiště a ve Zlíně na počest Tomáše a Antonína Bati. Při příležitosti uvažované výstavy (která je v organizačním jednání) spolu s PhDr. Oldřichem Páleníčkem, uspořádáme soutěž dětských výtvarných prací na téma „Boty, boty, botičky“ (obrázky nebo papírové modely bot).
    Ještě jednou děkuji „rytíři“ PhDr. Oldřichu Páleníčkovi za invenci a obohacující poznání, doc. Ing. Antonínu Blahovi a kol. za více jak vlídné přijetí, organizaci, pohostinnost a Technologické fakultě UTB Zlín za poskytnutý azyl.
                                                                                            Za všechny organizátory v úctě
                                                                          „Zakladatel Řádu duševních rytířů modré růže
                                                                            a předseda Společnosti za pozitivní přístup k životu
                                                            Karel Huněk v.r.