Tisková zpráva - Vzpomínkové sázení růží K.H. Borovskému a Pavlu Pouchovi v Ledcích

14.11.2016

Dne 30. 10. 2016 pořádal Klub přátel Asie - Pražská jurta a Společnost za pozitivní přístup k životu Řád duševních rytířů modré růže vzpomínkové sázení růží, světově proslulého šlechtitele pana Josefa Havla z jihočeského Hlavňova v Ledcích.

Setkání bylo zahájeno sázením růží Nette Ingeborg na počest Karla Havlíčka Borovského, u příležitosti 160. výročí pobytu ve Šternberku a význačného orientalisty Pavla Pouchy k 20. výročí jeho úmrtí.

Atašé Mongolského velvyslanectví vysadil spolu s Karlem Huňkem před muzeem v Ledcích růži vzpomínek se společným přáním, aby růže na světě nahradily zbraně.

Následně pozval pan PhDr. Jiří Šíma, DrSc. příchozí do Malého asijského muzea, kde v přednáškovém sále přivítal účastníky setkání a přiblížil přítomným význam a odkaz Karla Havlíčka Borovského, profesora Pavla Pouchy a jihočeského šlechtitele růží pana Josefa Havla. Dále byl představen vzácný host, výtvarník Dr. Oldřich Páleníček, který neváhal absolvovat více jak 300 km na toto setkání.

Následovala fundovaná prohlídka muzea, kde jsou vystaveny historické dokumenty regionu a také vzácné exponáty z Asie.

Setkání pokračovalo kulturním vystoupením jak dětí z Mongolské ambasády, tak Jany Klárky Čermákové, která zahrála na flétnu a kytaru.

Setkání se zúčastnili také v hojném počtu diplomaté z Mongolského velvyslanectví s rodinami, kterým jsme při společném loučení přislíbili darovat vzácnou růži vzpomínek pro Mongolsko.

Akci také doprovázely objekty Karla Huňka, připomínající tvorbu Karla Havlíčka Borovského a Obrázky z lásky Jany Klárky Čermákové.

Děkujeme panu PhDr. Jiřímu Šímovi, DrSc. a jeho bližním za uspořádání tohoto setkání.

Karel Huněk