Setkání Pátečníků u TGM v Lánech

11.11.2016

Setkání Pátečníků u TGM v Lánech

Dne 29.10.2016 se Pátečníci opět sešli v Muzeu TGM v Lánech. Konalo se zde 11. slavnostní setkání osobností pořádané na připomínku a počest vzniku samostatného Československého státu a jeho tvůrce, pedagoga, filosofa, politika, státníka, prezidenta a osvoboditele Tomáše Garrigue Masaryka.

Setkání započalo tradičně položením květin na hrob rodiny Masarykových. Se svou kyticí doputovala přes Ceylon, Indii, České Budějovice, ve svých mladistvých více jak 90 letech PhDr. Ruth Hálová. Tento slavnostní akt doprovodily zpěvem žačky 3. B. Klárka Čermáková a Anička Krakovská.

V Muzeu TGM naladily své nástroje děti z Labyrintu pod vedením Jaroslava Černuckého, aby lidovou písničkou vítaly příchozí.

Ve 14 hod Karel Huněk jménem Společnosti za pozitivní přístup k životu a Řádu duševních rytířů modré růže přivítal zcela zaplněný sál.

Slavnostní slovo předal rytíři profesoru Václavu de Liškovi, čelnému představiteli spolku Svatobor a Památkové komory České republiky. Pan profesor představil osobnost Karla Havlíčka Borovského, významného a nadčasového českého spisovatele, novináře, politika a vlastence.

Následně předal jménem spolku Svatobor Řád Epigram Karla Havlíčka Borovského s mottem "moje barva červená a bílá, dědictví mé je poctivost a síla!" váženému grafikovi a ilustrátorovi Dr. Oldřichu Páleníčkovi, který zde vystavoval své ilustrace k epigramům Karla Havlíčka Borovského a Karlu Huňkovi, který zde vystavoval své objekty inspirované epigramy KHB.

Dále k lesku setkání přispěli svým vystoupením emeritní sólistka opery Národního divadla, paní Zora Jehličková, hrou na klávesy paní Jitka Nešverová a emeritní člen České filharmonie pan Jiří Sládeček violoncello, kteří sklidili za své hudební vystoupení bouřlivý potlesk  a uznání.

Karel Huněk přivítal rytíře doc. Jiřího Všetečku, renomovaného fotografa, který představil  v Lánech svou novou, již 24 knihu, tentokrát "Pražský chodec ve světě".

Zde na půdě zasvěcené TGM povýšil doc. Jiří Všetečka na rytíře Řádu duševních rytířů modré růže akademického malíře Karla Pokorného a Dr. Oldřicha Páleníčka.

Následovalo poetické zastavení v čase s poezií a kytarou s Václavem Fikerlem a Dr. Janem Paulíkem. V tomto srdcovém vystoupení hostovala Jana Klárka Čermáková se svou dětskou kytarou.

Po tomto vystoupení představil Karel Huněk předsedu Spolku Lidice pana Antonína Nešpora a také jejich aktivity, např. výstavy a sbírku uměleckých děl do galerie Lidická hrušeň, kam výtvarníci věnují svá díla zdarma. Tato informace vyvolala odezvu rytířského činění - Oldřich rytíř de Páleníček, který pro setkání vytvořil vzácné tisky pamětních listů, slíbil Lidicím věnovat svou plastiku a dále daroval do Muzea a galerie České Kanady bystu TGM, svou novou knihu „Surrealismus v každém z nás“ a svůj artefakt  - růži. Ruth rytířka de Hálová přislíbila Lidické hrušni svůj obraz a věnovala do Muzea a Galerie České Kanady dva obrázky. Dále Jiří rytíř de Všetečka věnoval Muzeu TGM Lány a našemu Muzeu svou novou knihu „Pražský chodec ve světě“. Následně daroval Miloslav rytíř de Čejka vzácnou knihu Hovory s TGM, podepsanou osobně Karlem Čapkem Muzeu TGM v Lánech. V závěrečném vystoupení Jiří rytíř de Šíma připomněl význam a osudy našich legionářů, tentokrát hovořil o kladenském lékaři, vzácném člověku Dr. Foustkovi. V muzeu také proběhla výstava ilustrací k epigramům KHB od Dr. Páleníčka, obrázky z lásky od Klárky Čermákové a soch pozitivní energie Karla Huňka, který přispěl svým dílem z úcty k osobnosti KHB dvěma objekty „Epigram Jehly“ a „Epigram Loď“:

Jehly, špičky, sochory a kůly
stesal, skoval, zostřil,
sebral kvůli vojně s hloupostí
a zlobou místo šavel
Borovský Havel

Nade mnou nebe pověry
pode mnou moře zvyku
a já mezi nimi
na slabé loďce
zdravého rozumu

Tímto děkuji pracovnicím Muzea Lány za spolupráci, účinkujícím za nádherné výkony a Pátečníkům, prof. Janě Dostálové, Dr. Stanislavu Peleškovi, Dr. Chocholovi a ostatním, kteří přijeli ze Slovenska, Moravy, Prahy, Lán .....