Tisková zpráva - Anabáze rytířů Řádu duševních rytířů modré růže 2016

02.08.2016

Tisková zpráva - Anabáze rytířů Řádu duševních rytířů modré růže 2016

Po setkání s Karlem IV. na hradě Křivoklát pokračovala cesta rytířů a členů Společnosti za pozitivní přístup k životu na bájný Vyšehrad nejen za našimi růžemi rytíře Josefa Havla, ale také na Naši vlast ředitelky Entente Florale ing. Kolmanové, která zde snesla modré z nebe nejen naší vlasti, ale také všem, kteří se vydali cestami proměn a na setkání srdcí, které proběhlo za odborného dohledu rytíře Prof. Jana Pirka. Svým dílem také přispěl rytíř Dr. Václav Větvička, který doprovázený cimbálovou muzikou Kunovjané spolu s paní ředitelkou a s námi sázel hrušeň z Moravy. Dále náš rytíř Prof. Václav Liška bděl nad průběhem tohoto slavnostního dne na Slavíně.

Další cesta vedla na pozvání UTB do Zlína. Zde se na setkání snoubilo vědecké pojetí kultury s filosofií vína.

Další kroky na Moravě vedly na koncert konaný na počest 50-ti letého trvání cimbálové muziky Burčáci.  K tomuto výročí vytvořil a věnoval Karel Huněk artefakt „Šest klikařů“.

Následovalo další pozvání na setkání s vynikajícím výtvarníkem Oldřichem Páleníčkem a to netradičně v pohostinné slévárně přesného lití u pana Ing. Dědka. Dále také do sklárny v Květné, kde vytvářeli sklo pro blížící se olympiádu.

Tento kruh se uzavírá návratem do České Kanady na Vlčický dvorec, kde proběhlo setkání profesorů: Doc. Antonína Blahy z UTB Zlín a akademického malíře Karla Pokorného a dalších. Při této příležitosti byla zahájena výstava soch a objektů Karla Huňka a obrázků z lásky Klárky Čermákové. Také expozice hutního skla ze zlikvidovaných skláren, do které tentokrát přispěli historik a spisovatel Jan Juna, starožitník Slavomír Primák, generál Ambrož ze Zlína, antikvariátník Jan Kubeš, kterým tímto děkujeme.

Dále jsme zamířili spolu s naším rytířem RNDr. Bohumilem Chocholou na nádherný folklórní festival do Kovářova.

Cesta pokračovala s poezií a vynikající poetickou kytarou našich rytířů Václava Fikrleho a Dr. Jana Paulíka na slovutný hrad Landštejn a následně do renesančních Slavonic, kde jejich vystoupení doplnila svou dětskou kytarou Jana Klárka Čermáková.

A protože poezie není nikdy dost, úprkem do Kladna na setkání osobností u příležitosti 90-tého výročí narození fenomenálního hudebníka Bory Kříže, kde naši rytíři Václav Firkle a Jan Paulík koncertovali spolu s Janou Koubkovou, Vítem Fialou a nestárnoucí Evou Pilarovou.
V Jindřichově Hradci v Husových sadech jsme zasadili světovou růži Nette Ingeborg u sochy mistra Jana Husa k jeho poctě a také na počest tvůrců těchto nádherných sadů.

Nádherné zastavení proběhlo na zámku v Žirovnici s rytířem Mudr. Josefem Křížem na (nejen) jeho výstavě lilií, jiřin, růží, gladiolů na Zahradě Vysočiny. Toto impozantní dílo nás okouzlilo svým jedinečným aranžmá a květinovou náplní celého zámku, který nemá v této zemi obdoby.
Další zastavení bylo na Grázlově stezce, která je lemována téměř billboardy popisujícími činy a kariéru loupežníka Grázla. Na této jsme objevili skromnou pamětní desku místního pana učitele Bohumila Vařílka, který byl za 2. Světové války zavražděn v koncentračním táboře Mauthausen. Tato se nachází v pěkně zušlechtěné obci Vratěnín. Zde se nám dostalo té cti, k 765. výročí starobylosti obce na počest a stálé připomínání Bohumila Vařílka, zasadit vlčickou památnou lípu. Tento akt doprovodila Jana Klárka Čermáková na kytaru a flétnu a také při této příležitosti se odehrál křest dílka Karla Huňka vytvořeného na počest Jana Nerudy Písně kosmické s mottem „Bude-li každý z nás z křemene, je celý národ z kvádrů“. Další básně ztvárněné v objektech je možné shlédnout na královském hradě Křivoklát a na Vlčickém dvorci.

Další vzácné setkání – do České Kanady přijel koncertovat mistr houslí Václav Hudeček a výborný klavírista Lukáš Klánský. Spolu s vynikajícím violoncellistou Petrem Nouzovským jsme účinkujícím po koncertě předali pozdrav od královny cembala, rytířky Zuzany Růžičkové.

Zprávy z médií – „Po německém a následně ukrajinském hospodaření v kladenské Poldovcei“ píše tisk radostně: „Kladenské hutě na nohou. Kladenské Poldovky se ujal italský odborník v oblasti zpracování kovů zastupující zahraniční společnost sídlící na Kypru“.

Galerie Emila Fily v Peruci končí. Zámek, ve kterém se galerie nachází, převzala nová majitelka.

Pozvánka na konferenci- Nové peníze pro nový život, která se koná 10.9. 2016 od 9:30 ve Velké zasedací síni Nové radnice, Mariánské nám. 2, Praha 1. Srdečně zve doc. Ing. Ilona Švihlíková a spol.

Růže Karla IV. na Křivoklátu má první poupě.
Ve Vlčicích dne 31.7. 2016

Karel Huněk
Společnost za pozitivní přístup k životu