Pocta Karlu IV. a vernisáž výstavy plastik Karla Huňka

17.05.2016

Pocta Karlu IV. a vernisáž výstavy plastik Karla Huňka

Připomínka významného výročí na Křivoklátě dne 14. května začne symbolicky ve 14.00 v malé zahrádce při vstupu do hradu, která bude touto událostí povýšena na zahrádku vzpomínkovou. Bude v ní do středu záhonu zasazena vzpomínková růže Nette Ingeborg (vítězka světové výstavy růží 1995 v Římě) českého šlechtitele Josefa Havla a počítá se s tím, že se budou kolem ní přisazovat další vzpomínkové růže za významné osobnosti. „Příští bude 10. září růže za špičkového kastelologa Tomáše Durdíka“.

 Po zasazení růže zarecituje Václav Fikrle známou Nerudovu Baladu o Karlu IV. s kytarovým doprovodem Jana Pavlíka a všichni zúčastnění jistě pohladí vzpomínkou nezapomenutelného krále a císaře.
Následovat bude otevření výstavy kovových plastik Karla Huňka v prostorách bývalé konírny či ledovny, které jsou v současnosti využívány jako lapidárium. Plastikami autor připomíná velké osobnosti českých dějin a uctívá tím odkaz slávy, kterou vydobyl pro Čechy v Evropě již ve čtrnáctém století Karel IV., císař římský, po všechny časy rozmnožitel říše. „Obohacení prohlídkové trasy tímto způsobem je velmi žádoucí, jsme rádi, když návštěvníkům můžeme přinést zase něco nového a zpestřit prohlídku hradu“, dodává kastelán Petr Slabý
Kulturní doprovodný program, který bývá obvyklý při vernisážích výtvarných výstav, se přenese do obřadní síně, která kdysi bývala privátní prostorou Václava IV. Vystoupí v něm emeritní sólistka - první dáma sopránového oboru Národního divadla v Praze - Zora Jehličková s cyklem vlasteneckých písní a bývalý člen České filharmonie, violoncellista Jiří Sládeček.

Fotogalerie zde

Autor: Mgr. Petr Slabý